Eerder schreven we al over de Duitse verpakkingswet, in Duitsland bekend als VerpackG. Het is een van de belangrijkste wetten voor e-commerce in Duitsland. Het maakt niet uit of u een start-up, MKB of grote speler bent – als u in Duitsland verkoopt, zijn de wetten van toepassing, en de prijs van niet-naleving is hoog.

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, hier behandelen we in detail hoe u kunt voldoen aan uw verplichtingen in slechts een paar stappen.

Stap 1: Registeren bij het Verpackungsregister LUCID

Je begint met het registeren van jouw bedrijf, of je nou een BV hebt of ZZP’er bent, op het openbare register genaamd LUCID. Deze database wordt bijgehouden door de autoriteiten bij het Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR).

Klik hier om naar het LUCID dashboard te gaan en je registratie te starten. Zorg ervoor dat je je aanmeld als “Producer”. In de vervolg stappen vul je de benodigde informatie in die gevraagd wordt.

Wanneer je registratie voltooid is ontvang je een registratienummer. Op dit moment hoef je niets meer te doen in het dashboard van LUCID. In LUCID wordt er verwacht dat je elk jaar aangeeft hoeveel verpakking je afzet, dit kun je doen door bij “Data report” je informatie te uploaden. Echter is dit iets wat je niet zelf hoeft te doen, aangezien dit wordt aangeleverd door de partij die jouw licentie uitgeeft. Een licentie aanvragen is de volgende stap die samen met de registratie van LUCID verplicht is.

Stap 2: Kosten en aanvragen van de verpakkingslicentie

Een verpakkingslicentie moet altijd worden aangevraagd indien de detailhandelaar of fabrikant als “initiële distributeur” optreedt.

Dit betekent in feite dat een fabrikant die in eerste instantie verkoopverpakkingen met goederen vult, gebruik moet maken van vooraf gelicentieerde kartonnen dozen met een duaal systeem of van andere soorten verpakkingen die eveneens gelicentieerd zijn. De duale systemen zorgen dan op hun beurt voor de professionele inzameling, sortering en recycling van de op de markt gebrachte verpakkingen.

Fabrikanten en detailhandelaren voldoen aan hun verplichtingen van de VerpackG door hun verpakkingen met een duaal systeem te licentiëren en de licentievergoeding te betalen die voor deze licentieprocedure wordt verlangd. Het bedrag dat als licentievergoeding in rekening wordt gebracht hangt in de eerste plaats af van de hoeveelheid op de markt gebrachte verpakkingen waarvan de recycling of terugwinning na verwijdering opnieuw door het duale systeem wordt afgehandeld.

Een verpakkingslicentie kun je bij meerdere partijen aanvragen. Wij raden Lizenzero aan vanwege het gebruiksgemak en omdat dit de goedkoopste partij is.

Wat de exacte kosten zijn kun je gemakkelijk uitrekenen met de online calculator van Lizenzero. 

Als je nog niet precies weet hoeveel verpakkingsmateriaal je gaat afzetten, maak dan een grove schatting. De eerste aangifte hoeft niet exact het daadwerkelijke gewicht te zijn, dit kun je immers bijna niet weten. Om uiteindelijk het juiste gewicht aan te geven, moet je elk jaar in Q4 het daadwerkelijk afgezette gewicht van de verpakkingen aangeven.

TIP: Wij raden je aan om een gemiddeld gewicht van je producten te hanteren en dit te vermenigvuldigen met het te verwachte aantal sales van het huidige kalenderjaar.

Stap 3: Rapporteren van het verpakkingsvolume

Nu je geregistreerd bent bij LUCID en een verpakkingslicentie hebt is het tijd voor het rapporteren van de verpakkingsvolumes. Begin van het jaar doe je dit voor het definitief maken van het afgelopen jaar en om een schatting aan te geven voor het aankomende jaar.

In het dashboard van Lizenzero kun je gemakkelijk de informatie downloaden en uploaden in LUCID.

Laat het rapporteren terugkeren in je agenda zodat je het niet vergeet! Het niet nakomen van rapporteren van de verpakkingsvolumes kan leiden tot hoge boetes.

Dat was het dan, als je deze stappen doorloopt voldoe je aan de Duitse verpakkingswet, beter bekend als VerpackG. Aan bedrijven die zich niet aan de registratieplicht van de verpakkingswet houden, kunnen boetes tot 200.000 euro worden opgelegd. Bovendien kunnen deze bedrijven worden aangemaand door concurrenten – via het register is namelijk inzichtelijk wie wel of niet over een licentie beschikt.

Wil je weten of jij wel aansprakelijk bent en moet voldoen aan de VerpackG? Lees hier meer over wat de Duitse verpakkingswet “VerpackG” precies is en voor wie de regelgeving geldt.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *